Skoči na vsebino

Radivoj Pahor in "Srečko Kosovel"

21. marec 2024

Radivoj Pahor je domačin iz Renč, ki nas je že obiskal. V njegovi družbi je vedno prijetno, saj uporablja domačo govorico, ki jo vsi razumemo. Je tudi ploden pesnik in odličen poznavalec tako slovenskih literarnih ustvarjalcev, kot tudi tujih avtorjev. 

Ob 120 letnici smrti pesnika, Srečka Kosovela, nam je pripravil predstavitev tega velikega avtorja, doma s Krasa. Pripovedoval je o Kosovelo, kot o preprostem mladeniču, ki je, žal, prezgodaj in tragično zaključil življenjsko pot. Izvedeli smo marsikatero, manj znano podrobnost. V svojem prekratkem življenju je Kosovel napisal prave literarne mojstrovine iz katerih vre kopica modrosti pa tudi slutnja tragičnih dogodkov, ki so sledili. 

Radivoja je vedno veselje poslušati, saj v razvito debato zelo spretno vključi poslušalce. Tako nam je tudi gospod Albin, doma s Krasa, pripovedoval o Kosovelovem pogrebu, ki se ga je udeležila njegova mama. Zanimivo je izvedeti, koliko zanimivih zgodb in modrosti premorejo naši stanovalci. In vedno jim radi prisluhnemo.