Skoči na vsebino

Okraševanje doma in prihod Sv. Miklavža

6. december 2023

V našem domu in Dnevnem centru Mavrica je vedno veselo in toplo. December je še toliko bolj pomemben in igriv mesec. Kljub značilnemu mrazu, ki nas objame v tem času, je pri nas živahno in dogodki se kar vrstijo.

 

OKRAŠEVANJE IN PRIŽIG LUČK

Z okraševanjem smo začeli že v zadnjem novembrskem tednu. Simpatične okraske v nežnih belih tonih smo izdelovali skoraj ves november. Z naših oken so zableščale zvezdice in smrekice, po kotičkih so se nam nasmejali zimski palčki, na mizah so zaplapolale prve svečke na adventnih venčkih ter nam prinesli mir in blagostanje v čarobnem mesecu decembru.

Nekoliko nenavadni, iz trajnih materialov adventni venčki, so nastajali v novembru izpod pridnih in spretnih rok naših stanovalcev. Zbirali so material, rezali, barvali, lepili in sestavljali venčke. Vse to je koordinirala naša animatorka Lana. H enotnemu izdelovanju venčkov in okraskov sta pristopili tudi animatorki v Dnevnem centru ter pritegnili uporabnike dnevnega centra. Samo veselje nas je bilo gledati.

Ta veseli dan kulture smo obeležili z branjem Prešernove poezije ter izdelovanjem prazničnih voščilnic. Naš dom že tretje leto zapored sodeluje v vseslovenski akciji izdelovanja voščilnic za starejše Mala pozornost za veliko veselje, ki ga organizira direktorica DEOS centra starejših Notranje Gorice Ana Petrič. Letos so se nam pri akciji pridružili vrtčevski otroci iz vrtca Dornberk. Nastalo je kar nekaj čudovitih voščilnic, ki so razveselile številne starejše po celotni Slovenij.

Na vseh oddelkih smo postavili velike in manjše smreke ter jih okrasili. Svečani prižig lučk smo pripravili  petega decembra popoldan, ko se je zunaj že prikradla tema. Posladkali smo se s slastnimi piškoti, ki so jih pridne roke stanovalk pekle po starih receptih. Lučke so zažarele, nas pa je ogrel topel čaj, ki so nam ga pripravili zlati kuharji in kuharski pomočniki. V naši kuhinji vedno poskrbijo, da želodci niso prazni, da se posladkamo in kaj dobrega popijemo, ne le v prazničnih dneh, pač pa skozi celo leto.

 

OBISKAL NAS JE PRVI DOBRI MOŽ, MIKLAVŽ

Miklavža smo pričakali v družbi otroškega pevskega zbora OŠ Dornberk, ki ga vodi Aleš Vodopivec. Prisluhnili smo nežnim, otroškim glasovom. Za nas so pripravili paleto božično-novoletnih pesmi, mi pa smo jih nagradili z glasnim ploskanjem in domačimi piškoti. December je tudi tak mesec, ko pri nas skoraj vsak dan zadiši po slastnih piškotih, potici in pravi domači kavi. Vsak nasmejan otroški obraz nam vedno prinese neizmerno veselje.

Popoldne je po domu završalo, saj so se prav  v vsaki sobi oglasili angelčki, pa tudi en parkelj se je našel. Spremljali so nasmejanega Miklavža, ki je vsakega stanovalca obdaril s skromnim darilcem in toplo besedo. Nasvidenje do naslednjega decembra, dragi Miklavž.