Pohod po Gregorčičevi poti

datum: 16.06.2017

Namen letošnjega pohodnega izleta je bil, da se sprehodimo po spominski poti pesnika Simona Gregorčiča. Izpred Osnovne šole v Renčah smo se podali na nekaj več kot štiri kilometre dolgo pot, ki vodi iz Renč proti vzhodu skozi zaselek Arčoni in čez  Rabatovec do Gradišča nad Prvačino, kjer je pesnik Simon Gregorčič, »goriški slavček« živel, ustvarjal in maševal enaindvajset let. Ustavljali smo pred panoji postavljenimi ob njej. Seznanili so nas z drobci njegove življenjske zgodbe in njegovega dela in z navezanostjo na pesnika.

Med hojo mimo vinogradov in sadovnjakov smo uživali v toplem soncu in v lepih razgledih na spodnjo Vipavsko dolino in obronke Goriškega Krasa. Ob bolj jasnem vremenu bi videli vse tja do Julijski Alp.

V prijetnem pohodniškem vzdušju smo ob žvrgolenju ptic v krošnjah dreves in pihljanju vetra, ki je poskrbel, da nam ni bilo vroče še prej kot v eni uri prispeli na Gradišče. Pred kulturnim domom sta nas s pijačo in odlično frtaljo pričakali Zora in Dragana. Hvala obema za prijaznost!

Potem pa smo na kamniti klopi pri spomeniku sedeli in prebirali Gregorčičeve pesmi. Skozi vas smo se podali, prišli do hrasta na robu vinogradov, kjer je Simon Gregorčič pogosto posedal in hrepenel po planinah, in se spustili po široki gozdni poti skozi senčnat akacijev gozd v dolino do reke Vipave.